bouw aan de toekomst voor de dieren

Vleermuizen vangen op één nacht zo’n drieduizend insecten waaronder veel muggen. Dat is evenveel als hun eigen lichaamsgewicht. Een belangrijke schakel in ons ecosysteem dus en bovenal een prachtig diertje. Bouw dus met ons mee voor de vleermuis.

Tip 1: maak een vleermuizennestkast

Tip 2: plant en zaai nachtbloeiers

Tip 3: leg een vleermuizendrinkplaats aan

 

 

De otter is zeer zeldzaam geworden in Vlaanderen. Dat komt niet alleen omdat de dieren erg schuw zijn, ze zijn vooral erg kwetsbaar. Otterkenners vrezen dan ook het ergste. 
Otters hebben tientallen vierkante kilometer wildernis nodig met veel zuiver water en gezonde vis. Met kleine ingrepen in en om de tuin alleen kan je de otter niet helpen. Toch zijn de dieren in Nederland ondertussen terug van weg geweest en ook in ons land kunnen ottervriendelijke biotopen het dier terugbrengen.

Tip 1: gebruik biologisch afbreekbare producten

Tip 2: teken voor dichtbegroeide oevers

Tip 3: bouw een otterhaven

 

Het lieveheersbeestje heeft er enkele moeilijke jaren opzitten. Pesticiden zijn al lang een grote boosdoener, maar ook de introductie van een Aziatische soort in de tuinbouw heeft verschrikkelijke gevolgen gehad. Naast bladluizen eten die ook de larven van het tweestippig lieveheersbeestje. Hun aantal ging er dan ook dramatisch op achteruit. 
Eigenlijk horen we de uitheemse soort te verwijderen, maar het risico bestaat dat we ook ineens onze eigen lieveheersbeestjes liquideren. Daarom geven we hier enkele tips om de inheemse dieren te helpen.

Tip 1: gebruik geen pesticiden

Tip 2: bouw een insectenhuisje

Tip 3: maak een insectenappartement

 

Bijen zijn cruciaal voor het leven op onze planeet. Toch gaat hun situatie er dramatisch op achteruit, want ze vinden te weinig eten en er zijn te weinig holletjes om in te wonen of eitjes te leggen voor de wilde bij. Natuurgebied bouwen voor de bij is dus een hoognodige zaak. Hoe doe je dat?

Tip 1: zorg voor bijvriendelijke bloemen en planten

Tip 2: bouw een bijenhuis

Tip 3: bouw een bijenhotel

 

 

 

De huismus heeft het lastig. Dat brutale vogeltje kon zich altijd goed aanpassen aan veranderingen in zijn leefomgeving. Overmatig gebruik van pesticiden, bomen en hagen die verdwijnen of onze omgeving die sterieler wordt: het zou wel eens het einde van de huismus kunnen betekenen. Aan de slag dus.

Tip 1: plant een haag

Tip 2: plaats een waterschaal in de tuin

Tip 3: voorzie ’s winters extra voedsel

 

Hoe graag we de vlinder ook zien, we zien er steeds minder. Vlinders zijn kwetsbaar en erg gevoelig voor veranderingen in hun omgeving zoals de opwarming van ons klimaat of de toename van pesticiden. De laatste decennia zijn bovendien veel bloemen, planten en struiken verdwenen die de vlinder nodig heeft om te overleven. Hoog tijd dus om daar iets aan te doen.

Tip 1: plant een vlindervriendelijke struik

Tip 2: maak een overwinterplek

Tip 3: laat je tuinafval liggen

 

De boomkikker komt alleen nog voor in Knokke, Maasmechelen, Diepenbeek en Zonhoven. In die gemeentes zijn acties dus cruciaal voor de uitbreiding van het boomkikkergebied. Ook in de gemeentes zonder boomkikkers zijn de acties hieronder zeker nuttig: daar kunnen de andere amfibieën die hulp even goed gebruiken.

Tip 1: leg een amfibievriendelijke vijver aan

Tip 2: voorzie een amfibievriendelijk gedeelte in je visvijver

Tip 3: leg steen- of houtstapeltjes naast je vijver

 

Je ziet geregeld egels over de weg trippelen of je hoort ze ’s avonds scharrelen in de tuin. Te veel auto’s op straat en te veel gif in onze tuin deden hun aantal afnemen. Bovendien zijn onze tuinen te steriel geworden. De egel vindt er steeds minder voedsel en overwinterplekjes. Help hen aan een huis.

Tip 1: bouw een egelhuisje

Tip 2: voeder de egels vet

Tip 3: voorzie beschuttingsmogelijkheden voor de egel

 

De huiszwaluw is een prachtige vogel. De dieren zijn ook heel nuttig, want ze eten veel insecten, waaronder veel muggen en vliegen. Toch wordt het steeds moeilijker om de huiszwaluw te helpen, want het aantal broedparen in ons land is drastisch verminderd. Onze tips helpen dan ook alleen als er in je buurt al een kolonie huiszwaluwen zit.

Tip 1: maak wat modder voor de huiszwaluw

Tip 2: zorg voor de juiste dakrand

Tip 3: hang een kunstnest op

 

De eikelmuis is een prachtig dier dat helaas ook erg zeldzaam is geworden. Het aantal eikelmuizen is er de laatste decennia sterk op achteruit gegaan. Ze komen nu nog vooral voor in de leemstreek en aan de westkust. Als we nu niet beginnen bouwen voor de eikelmuis zijn we hem binnenkort misschien voor altijd kwijt.

Tip 1: hang een eikelmuiskast

Tip 2: plant enkele hoogstamfruitbomen

Tip 3: leg een houtwalletje aan of steenhoop

 

De glimworm is een fabelachtig dier. Tot voor kort zag je die dwaallichtjes geregeld doorheen de bomen dansen, maar de diertjes zijn erg gevoelig aan veranderingen in hun leefomgeving. Snel aan de slag voor hun lichtje dooft dus.

Tip 1: laat de tuinverlichting zoveel mogelijk uit

Tip 2: maak humus

Tip 3: zorg voor structuurrijke vegetatie

 

De veldleeuwerik, grauwe gors, geelgors, patrijs of ringmus leven allemaal op of langs het veld en zijn dus akkervogels. Omdat onze velden de laatste jaren zo drastisch veranderd zijn, ging ook hun aantal er dramatisch op achteruit. Om ze van de ondergang te redden moet er veel gebeuren en dat op grote schaal. Met onze tips richten wij ons dan ook vooral op de landbouwers en andere grootgrondbezitters. Bouw met ons mee.

Tip 1: behoud de akkerranden

Tip 2: voorzie extra voer

Tip 3: koop b.akkerbrood