miereneters

 

De miereneter is een kampioen in het eten van mieren en termieten.   Ze komen voor in Midden- en Zuid-Amerika.   Er bestaan maar vier soorten meer.  Ze zijn te vinden in laaggelegen, moerassige landen, langs rivieroevers en in natte bossen.   Ze leven boven de grond en graven geen holen.  Hij wordt ook wel de mierenbeer genoemd.  

Ze hebben een lange, smalle snuit en een lange staart.   Om hun scherpe klauwen niet door het lopen te laten slijten, lopen ze op hun polsen, met de scherpe klauwen naar binnen gevouwen.  Een volwassen miereneter is ruim 1 meter lang.   De staart doet hier nog eens een meter aan toe.   Een miereneter kan dus, van snuit tot staartpunt gemeten, ruim 2 meter lang zijn.  Hij heeft korte oorschelpen, kleine ogen en een grijs-bruine vacht.    

Hij gebruikt zijn scherpe klauwen om de mierennesten of holen open te scheuren, waarna hij z'n snuit naar binnen steekt.  Met zijn heel lange tong slurpt hij dan de mieren op.  Door het kleverige speeksel blijven de dieren hier gemakkelijk op kleven.  Hij steekt zijn tong zo'n 150 keer per minuut naar buiten en eet daarmee tot dertigduizend mieren per dag.   Ze hebben geen tanden.  Ze kauwen hun prooi met de harde delen van hun kaken.  Ze hebben in hun maag een soort wrijfplaten die het voedsel malen.  


   
 

De miereneter krijgt per worp één jong.   De moeder draagt dit in het lange haar op de rug.  De draagtijd bedraagt 190 dagen.  Hij wordt tot 25 jaar oud.  Zijn vijanden zijn de jaguar en poema.  Ze kunnen zich tegen deze dieren met hun scherpe klauwen verdedigen.

Slapen kan hij als de beste.  Ze slapen in een cirkel en gebruiken daarbij hun grote staart als deken.  Het is een bedreigde diersoort.  In een dierentuin heb je natuurlijk niet zoveel mieren om aan de dieren te geven.  Daarom krijgt hij een zelfgemaakte pap met vers voedsel.  Iedere dag stoppen de verzorgers kwark, honing, hondenbrokken, druiven, kiwi's, vlees, gekookte eieren, gedroogde garnalen en bananen in een voedselmixer.  De dieren vinden dit heel lekker en hebben dus niet echt mieren nodig om te overleven.  

  

soorten :

                                miereneters
   dwergmiereneter           echte miereneter
reuzenmiereneter
noordelijke boommiereneter
zuidelijke boommiereneter

foto's : gnu, malene thijssen, ushuaia, nos headlines